Aurelius
Zkratka: Au
Tradiční oblasti: Morava, nejvíce je rozšířena v mikulovské vinařské oblasti
Stáří a původ: mladá odrůda, Morava; Odrůda vznikla roku 1983 prací Ing. J. Veverky a Ing. F. Zatloukala ve Šlechtitelské stanici vinařské v Perné křížením odrůd Neuburské a Ryzlink rýnský. Průměrné stáří na vinici činí 12 let.
Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 1983
Období sklizně: od druhé poloviny září, odrůda raší středně pozdě, mívá vysoký a pravidelný výnos. Je vhodná tam, kde se již RR až tak moc nedaří.
Barva: zelenožlutá
Vůně: ovocné tóny, kdoulově-lipová
Chuť: plná s výraznějšími kyselinkami, svěží až řízná, jemně kořenitá
Ve vůni a chuti můžeme hledat: jablko, citronovou kůru, koření
Vhodnost ke skladování: střední až dobrá
Stolování: vína odrůdy Aurelius jsou v gastronomii využívána podobně jako vína Ryzlinku rýnského. Jsou vhodná k lehčím úpravám drůbeže. Kabinetní vína jsou jedinečným doprovodem ke studeným předkrmům a lehkým jídlům z drůbeže. Pozdní sběry se hodí k pstruhům a různým úpravám jiných ryb. Sladké výběry dobře ladí s dezerty.
Víno: Kvalitní, plné víno má charakter vín Ryzlinku rýnského s intenzivnějšími aromatickými látkami širší škály. To vytváří kořenitost, ale snižuje svižnost a eleganci vlastní vínům Ryzlinku rýnského.