Párování vín s jídlem

1

Čím rozhodně nic nezkazíte? 

Kyselina + tuky
Vinná kyselina totiž tuky rozpouští a vzájemně se tak doplňují.

Kyselina + sladkost
Tyto chutě se snášejí skvěle a zvýší svěžest vašeho pokrmu.

Třísloviny + sladkost
Kombinace, které není co vytknout. Tříslovité jídlo a sladké víno jsou zkrátka v dokonalé harmonii.

Třísloviny + tuky
Oboustranně se neutralizují, proto se na ně můžete spolehnout při jakékoliv příležitosti.

Sůl + sladkost
Chutě se vzájemně zjemňují.

Sladkost + sladkost
I když se na první pohled může zdát tato dvojka jako cukrové kóma, opak je pravdou. Pocit sladkosti se totiž nesčítá, nýbrž snižuje.

Třísloviny + uzenost
Hořká tříslovitá chuť mladých červených vín se s uzenými nebo grilovanými jídly eliminuje.
 

Čemu se naopak vyvarovat?

Kyselina + kyselina
Dvojitá kyselost se projeví agresivní až kovovou chutí. Pokud tedy nechcete u hodování sledovat pokřivené obličeje, doporučujeme se jí vyhnout.

Třísloviny + sůl
Nechcete-li zažít v ústech naprostý chaos, pak podobné kombinace ani nezkoušejte.

Hořkost + kyselina
Tyto dvě chutě se nesnesou a přinesou vám více škody než užitku – společně totiž zvyšují pocit hořkosti.

A když máte chutě v malíčku…

Kyselina + alkohol + koření
Kyselina ve spojení s alkoholem totiž zvyšuje ostrost koření. Dejte tedy pozor na to, abyste mezi chutěmi našli správný balanc.

Hořkost + třísloviny
Tříslovité víno zvyšuje hořkost vína a jedinou výjimkou je kombinace ořechů a mladého červeného vína.

Uzenost + kyselina
Doporučujeme však jen vína se zralou kyselinou nebo barrique se silným toastováním.
 
 
 
2
 
 
S trochou nadsázky můžeme říct, že platí jednoduchá rovnice lehká jídla = lehká vína. K jídlu s minimem koření a tuků (ryba, hubená drůbež, bílé maso) si přiťukněte suchými kabinetními víny. Chybu neuděláte ani se Sylvánským zeleným, Ryzlinkem vlašským nebo Modrým portugalem.
 
U hutných jídel je to podobné, k těm si totiž nejvíce pochutnáte na plných vínech. K prorostlému vepřovému, pečené rybě nebo jídlům s majonézou zvolte Chardonnay, Rulandské šedé nebo Dornfelder.
 
Kořeněná jídla si zaslouží plná a výrazná vína. K hovězí pečeni, steaku, zvěřině nebo skopovému si cinkněte lahví Rulandského modrého, Svatovavřineckého nebo třeba Merlotu.
 
 
 
 
 
3
 
 
…APERITIV, servírujte v teplých dnech vinný střik s minerálkou a sladké bílé víno, při chladnějším počasí pak šumivé bílé víno a suchý výběr s vyšším obsahem alkoholu. Aperitiv povzbudí chuť na nadcházející pokrmy a naladí na společně strávený čas.
 
…POLÉVKU, zaměřte se na její chuť i konzistenci. K nesladké a kořenité se hodí stará a vyzrálá vína nebo vínovice. K jarním a zeleninovým polévkám podávejte ovocité odrůdy jako například Müller Thurgau, Sylvánské zelené či Veltlínské zelené. A pokud jste pro hosty přichystali polévku krémovou, pak nešlápnete vedle s vyzrálým Neuburským či Rulanským bílým.
 
…PŘEDKRM, zvolte bílá kabinetní vína. Výjimkou jsou husí játra, která podávejte s přírodně sladkými víny – těmi jsou například bobulové výběry.
 
…HLAVNÍ CHOD, rozlévejte v případě ryb především bílé víno. K vařeným a dušeným pokrmům se hodí kabinetní vína, k uzeným pak vína pozdních sběrů. Grilovaná a smažená jídla doplňte vyzrálými a jakostními víny nebo lehčím červeným vínem. Chuť úhoře nejlépe podpoří červené víno, mořské ryby pak bílá klasika.
 
V případě masitých pokrmů platí staré dobré bílé víno k bílému masu a červené víno k tmavému masu.
 
…SÝRY, vsaďte především na bílá vína. Čerstvé sýry si zaslouží svěží Müller Thurgau, Sylvánské zelené nebo Veltlínské zelené. K máslovým sýrům a sýrovým paštikám zkombinujte chuť vína Neuburského, v případě sýrů s bílou plísní pak suché Rulanské šedé. Krájené sýry si padnou do noty s plným Rulandským modrým. Výjimku v podobě červených vín potvrzují sýry s tmavou plísní a sýry s velmi výraznou chutí.
Zákaz prodeje alkoholu osobám mladším 18 let.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení