Cabernet Sauvignon

Nejprodávanější

vino a destialty 0031 Vrstva 18
 
159 Kč
prochazka 0024 Vrstva 25
Procházka - Cabernet Blanc 2019 pozdní sběr
Skladem (> 6 ks)
Kód: 8594163400668
 
129 Kč
vzor 1 ps 0021 Vrstva 61
 
299 Kč
cab sav
Baloun - Cabernet Sauvignon 2017 pozdní sběr
Skladem (> 6 ks)
Kód: 8594020525787
 
269 Kč
carl jung vinoadestilaty 0003 Vrstva 1
Jung - Cabernet Sauvignon, nealkoholické víno
Skladem (6 ks)
Kód: 4009427051646
 
169 Kč
5 položek celkem
vino a destialty 0031 Vrstva 18
159 Kč

polosuché | pozdní sběr | růžové

Kód: 8595578503135
prochazka 0024 Vrstva 25
129 Kč

polosuché | pozdní sběr | červené

Kód: 8594163400668
vzor 1 ps 0021 Vrstva 61
V&D edice
299 Kč

suché | výběr z hroznů | bílé

Kód: 8594163844530
cab sav
269 Kč

suché | pozdní sběr | červené

Kód: 8594020525787
carl jung vinoadestilaty 0003 Vrstva 1
169 Kč

nealkoholické víno

Kód: 4009427051646

Zkratka: CS

Tradiční oblasti: Francie

Stáří a původ: stará odrůda, Francie; Původní kabernetovou odrůdou je Cabernet Franc, který je úzce příbuzný s volně rostoucí révou lesní. Přirozeným opylením odrůdou Sauvignon vznikla v současné době nejmódnější modrá odrůda Cabernet Sauvignon. Cabernet Sauvignon je s asi 140000 hektary celosvětových výsadeb na sedmém místě mezi nejrozšířenějšími odrůdami. Říka se o něm, že nemilosrdně vytlačuje ostatní modré z jejich tradičních areálů rozšíření. Někteří fanatičtí milovníci vín Cabernet Sauvignonu jsou ochotni zaplatit vysoké sumy za vína z extrémně nízkých sklizní hroznů, která vynikají až neskutečnou hustotou. Tradicionalisté Cabernet Sauvignon proklínají, dovozci jej vyzdvihují v naději na tučné zisky a milovníci vína jsou potěšeni tím, že tu je odrůda, jejíž víno téměř vždy poznají. Říká se, že na Cabernet Sauvignon je vlastně jednoduchý recept. Jeho aroma a chuť je směsí červeného rybízu, cedrového dřeva, grafitu z běžné tužky a vůně doutníkové krabice.

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 1980

Období sklizně: od druhé poloviny října

Barva: tmavě granátová barva, někdy s modravým zábleskem, stárnutím se sytost stupňuje

Vůně: typická černorybízová

Chuť: mohutná s dlouhotrvajícím dojmem, kořenitá, u mladých vín silně tříslovitá, u vyzrálých hebce sametová

Ve vůni a chuti můžeme hledat: černý rybíz, třešně, ostružiny, zelenou papriku, olivy, cedrové dřevo, marmeláda, hořkou čokoládu, eukalypt, tabák, tuhu, mentol

Vhodnost ke skladování: dobrá

Stolování: plná, aromatická vína velmi dobře doprovázejí masitá jídla, zejména jehněčí pečeni, bifteky, krůtí maso nebo úpravy jídel s kořenitými omáčkami

Víno: v nezralých ročnících a při přetížení keřů úrodou se ve víně Cabernetu objeví zelené tóny, vůně zelené papriky, hrubost. Z vyzrálých hroznů je chuť vždy černorybízová a k ní se pak druží podle polohy, půdy, sklizně a technologie vůně tmavých třešní, ostružin, tabáku, eukalyptu, anebo u velmi koncentrovaných vín ze zámoří vůně marmelády. Ve většině oblastí, kde se ve větší míře pěstuje Cabernet Sauvignon je školení vína spojenou s používáním sudů barrique, které předávají vínům další vůně a chuť, zejména po vypalování sudů (toastování). Vína této odrůdy zrají velmi pomalu. Lahvují se po jednom až dvou letech a začínají být příjemná k pití po čtyřech až pěti letech. Svého optima dosáhnou po pěti až deseti letech i později.

Zákaz prodeje alkoholu osobám mladším 18 let.