Dornfelder
Zkratka: Dr
Tradiční oblasti: Morava, nejvíce je rozšířena v mikulovské a velkopavlovické vinařské oblasti
Stáří a původ: Byla vyšlechtěna roku 1955 v Německu, ve Státním učebním a výzkumném ústavu vinařském ve Weinsbergu křížením odrůd Helfensteiner a Heroldrebe. Šlechtitelem je August Herold (1902-1973).
Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 2004
Období sklizně: sklizňová zralost začíná ve druhé dekádě září až v první dekádě října, v závislosti na stupni požadovaného přívlastku.
Barva: výrazně tmavě červená. granátová
Vůně: pronikavé ovocité aroma
Chuť: exaktivní až tělnatá s doznívajícím vjemem po kyselinách, podle ročníku až velmi výrazným
Ve vůni a chuti můžeme hledat: lesní plody, brusinky, ořechy, někdy i zelenou papriku u vín z méně vyzrálých hroznů.
Vhodnost ke skladování:
Stolování: svěží vína se hodí k těstovinám, plná vína podáváme k těžším či kořeněným úpravám masa, grilovaným pokrmům, zvěřině a výrazným sýrům.
Víno: Z pohledu kvality víno této odrůdy v hodnocení předstihuje oba své rodiče, je však výraznější a není tak jemné jako například Rulandské modré. Důvodem je vysoká plodnost, kdy při vyšší výnosnosti (nad 16 tun z hektaru) dosahuje cukernatosti pouze 14-16° ČNM (tj. asi 60 - 70 °Oe německé stupnice). V dobrých ročnících nebo při redukci úrody však dosahuje přívlastkové cukernatosti a lze z něj vyrobit výborné harmonické červené víno. Při vyšších cukernatostech hroznů bývá obsah kyselin v moštu okolo 7-9 g/l, což lze označit jako velmi vhodné východisko pro výrobu lahvově zrajících vín. Odrůda má též vyšší obsah antokyaninových barviv ve slupce. Většinou jsou vína určena k pití jako mladá. Jen velmi plná vína z malé sklizně jsou vhodná pro školení v sudech barrique, pro střednědobé zrání a archivaci. Hrozen odrůdy je líbivý, chuť bobule je příjemná bez specifických zvláštností, proto může být v příznivých podmínkách využíván i pro přímou konzumaci.