Veltlínské červené rané
Zkratka: VČR
Tradiční oblasti: Morava
Stáří a původ: starší odrůda, Rakousko; Vznikla samovolným křížením odrůd Sylvánské zelené a Veltlínské červené.
Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 1952
Období sklizně: polovina října; začíná od první poloviny září a pokračuje do konce září
Barva: zlatožlutá
Vůně: neutrální vůně, při vyšší cukernatosti moštů se objevují mandlové až medové tóny
Chuť: plná, jemně ovocitá až kořenitá, širší a extraktivní, s jemnou kyselinkou ba se středním až vyšším obsahem alkoholu
Ve vůni a chuti můžeme hledat: směs zahradního ovoce, mandle, med, chlebnatost
Vhodnost ke skladování: malá
Stolování: doporučuje se k běžné denní stravě, například k masu s omáčkami, hutným polévkám a studeným mísám
Víno: Technologii výroby vína je třeba zaměřit na zvýraznění aromatického projevu a zachování svěží kyseliny k chuťovému dojmu vína. Proto je vhodné důkladnější odkalení moštu, aplikace čisté kultury kvasinek a kvašení při nižších teplotách. To pomůže získat svěží a dobře pitelné víno. Vzhledem k nízkému obsahu kyselin zraje víno poměrně rychle a proto se ho často využívá k urychlení zrání cuvée vín s odrůdami pozdními (Ryzlink vlašský). Protože vína postrádají osobitý výraz, jsou méně oblíbená. Výjimkou jsou u nás vína ze severněji položených vinic jižní Moravy, kterým na určité osobitosti nechybí.