Šumivé víno Vinařství Dufek
Sekt či někdy také šumivé víno je označení alkoholického nápoje, které je vyráběno primárním či sekundárním kvašením vína anebo moštu. Sekt je šumivý nápoj, který je skladován ve skleněných láhvích s korkovým anebo plastovým uzávěrem, jejž je možné tlakem sektu vytlačit z láhve.
Označení sekt je převzato z Německa, kde bylo používáno od 18. století. Název sekt je občas zaměňován s názvem šampaňské víno, kterým se ale mohou honosit pouze vína z oblasti francouzské oblasti Champagne. Od roku 1908 se totiž jedná o chráněnou značku.
Sekt se vyrábí dvojí cestou z vína, které je nejčastěji v podobě suchého kyselejšího vína. V první fázi dojde k lisování hroznů, čímž se zabrání vzniku oxidantních látek a tříslovin. Klasickou a původní metodou je kvašení vína v láhvi, které je ve Francii nazýváno jako Méthode Champenoise. Tato metoda vyžaduje nejméně 9 měsíců následného vyzrávání vína před odstraněním sedimentů. Druhou metodou je kvašení v tanku nazývaná charmat, které je z hlediska výrobních nákladů značně levnější a umožňuje větší objem produkce. Vyrábějí se v uzavřených nádobách do přetlaku 0,25 Mpa.
Szigeti sekt je vyráběn tradiční metodou champenoise a specializuje se na odrůdové sekty. Sekty mají korkové uzávěry, protože stejně jako šampaňské mají tlak v lahvích nad 3 atmosféry.